> 1h
4 osób

Kurczak teriyaki i ryż z warzywami

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Sos Teriyaki 50ml
  • Czerwona papryka chili w zalewie 2 szt.
  • 4 udka kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 100 g zielonego gorszku
  • pół papryki
  • cebula
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżeczka oleju
  • marynata:
  • 50 ml Sosu teriyaki TaoTao
  • 2 Czerwone papryki chili w zalewie TaoTao drono posiekane
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Udka kurczaka naciąć w paru miejscach.

  • Krok 2.

    Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią kurczaka.

  • Krok 3.

    Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  • Krok 4.

    Udka piec na grillu (lub w piekarniku) po 10-15 minut z każdej strony.

  • Krok 5.

    Pozostałą marynatę zredukować do połowy objętości odparowując ją na mocnym ogniu, a następnie polać nią gotowe udka.

  • Krok 6.

    Cebulę poszatkować, poddusić na niewielkiej ilości oleju.

  • Krok 7.

    Wrzucić ryż i zalać bulionem.

  • Krok 8.

    Gotować, aż ryż wchłonie płyn.

  • Krok 9.

    Dodać zielony groszek (jeśli używamy mrożonego, należy go wcześniej ugotować) i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.

  • Krok 10.

    Podawać wraz z udkami kurczaka.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności