Składniki
- Sos Teriyaki 50ml
- Czerwona papryka chili w zalewie 2 szt.
- 4 udka kurczaka
- 100 g ryżu
- 100 g zielonego gorszku
- pół papryki
- cebula
- 250 ml bulionu
- 1 łyżeczka oleju
- marynata:
- 50 ml Sosu teriyaki TaoTao
- 2 Czerwone papryki chili w zalewie TaoTao drono posiekane
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Udka kurczaka naciąć w paru miejscach.
-
Krok 2.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią kurczaka.
-
Krok 3.
Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
-
Krok 4.
Udka piec na grillu (lub w piekarniku) po 10-15 minut z każdej strony.
-
Krok 5.
Pozostałą marynatę zredukować do połowy objętości odparowując ją na mocnym ogniu, a następnie polać nią gotowe udka.
-
Krok 6.
Cebulę poszatkować, poddusić na niewielkiej ilości oleju.
-
Krok 7.
Wrzucić ryż i zalać bulionem.
-
Krok 8.
Gotować, aż ryż wchłonie płyn.
-
Krok 9.
Dodać zielony groszek (jeśli używamy mrożonego, należy go wcześniej ugotować) i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
-
Krok 10.
Podawać wraz z udkami kurczaka.