30 min
2 osób

Kurczak w chrupiącej panierce z sosem chipotle TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy 30 ml
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny
  • Panierka:
  • 100 g krakersów
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego TaoTao
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Sos:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki wędzonej
  • 100 ml oleju
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Oczyszczone filety pokroić w paski, przyprawić odrobiną soli i czarnego pieprzu.

  • Krok 2.

    Krakersy pokruszyć jak najdrobniej.

  • Krok 3.

    W oddzielnej misce wymieszać pozostałe składniki panierki.

  • Krok 4.

    Kawałki kurczaka zanurzać najpierw w cieście, następnie obtoczyć w pokruszonych krakersach i smażyć w głębokim tłuszczu.

  • Krok 5.

    Na sos: żółtka ubić trzepaczką, dodać sos sojowy jasny i wędzoną papryczkę.

  • Krok 6.

    Stale mieszając, cienkim strumieniem wlewać olej i mieszać do uzyskania zwartej konsystencji.

  • Krok 7.

    Podawać do gorących kawałków kurczaka.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności