Składniki
- Sos sojowy 30 ml
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól
- pieprz czarny
- Panierka:
- 100 g krakersów
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego TaoTao
- olej rzepakowy do smażenia
- Sos:
- 2 żółtka
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki wędzonej
- 100 ml oleju
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Oczyszczone filety pokroić w paski, przyprawić odrobiną soli i czarnego pieprzu.
-
Krok 2.
Krakersy pokruszyć jak najdrobniej.
-
Krok 3.
W oddzielnej misce wymieszać pozostałe składniki panierki.
-
Krok 4.
Kawałki kurczaka zanurzać najpierw w cieście, następnie obtoczyć w pokruszonych krakersach i smażyć w głębokim tłuszczu.
-
Krok 5.
Na sos: żółtka ubić trzepaczką, dodać sos sojowy jasny i wędzoną papryczkę.
-
Krok 6.
Stale mieszając, cienkim strumieniem wlewać olej i mieszać do uzyskania zwartej konsystencji.
-
Krok 7.
Podawać do gorących kawałków kurczaka.