< 1h
4 osób

Kurczak w imbirowym sosie

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: pikantny

Składniki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie imbirowym, chili, miodzie, drobno posiekanym czosnku i soku z cytryny.

  • Krok 2.

    Odstawiamy na około pół godziny.

  • Krok 3.

    W tym czasie kroimy warzywa w słupki jednakowej wielkości, a cebulę w piórka.

  • Krok 4.

    Grzyby MUN TaoTao moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, odcinamy końcówki nóżek; następnie gotujemy przez 10-15 minut, odcedzamy i kroimy w cienkie paski.

  • Krok 5.

    Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy kawałki mięsa i smażymy na złocisty kolor.

  • Krok 6.

    Następnie dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i grzyby, a także pozostałą marynatę.

  • Krok 7.

    Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.

  • Krok 8.

    Przygotowujemy makaron ryżowy: gotujemy wodę, odstawiamy, wrzucamy makaron ryżowy TaoTao i przykrywamy na 5 minut, odcedzamy.

  • Krok 9.

    Makaron smażymy na patelni przez 5 minut, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności