Składniki
- Słodko-pikantny sos chili 2 łyżki
- Sos imbirowy z soją 4 łyżki
- Makaron ryżowy wstążki 200g
- Grzyby MUN 10g
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- czosnek
- sok z cytryny
- 1 cebula
- papryka zielona i żółta
- marchewka
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie imbirowym, chili, miodzie, drobno posiekanym czosnku i soku z cytryny.
-
Krok 2.
Odstawiamy na około pół godziny.
-
Krok 3.
W tym czasie kroimy warzywa w słupki jednakowej wielkości, a cebulę w piórka.
-
Krok 4.
Grzyby MUN TaoTao moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, odcinamy końcówki nóżek; następnie gotujemy przez 10-15 minut, odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
-
Krok 5.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy kawałki mięsa i smażymy na złocisty kolor.
-
Krok 6.
Następnie dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i grzyby, a także pozostałą marynatę.
-
Krok 7.
Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
-
Krok 8.
Przygotowujemy makaron ryżowy: gotujemy wodę, odstawiamy, wrzucamy makaron ryżowy TaoTao i przykrywamy na 5 minut, odcedzamy.
-
Krok 9.
Makaron smażymy na patelni przez 5 minut, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.