30 min
2 osób

Kurczak w ryżowo-warzywnej obstawie

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Sos sojowy do smaku
  • biały ryż
  • sól
  • oliwa
  • udko kurczaka
  • mrożona mieszanka warzyw chińskich

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

  • Krok 2.

    Na patelnię bez tłuszczu wrzucamy mrożoną mieszankę chińską warzyw, przykrywamy i czekamy aż się rozmrozi.

  • Krok 3.

    Gdy warzywa będą miękkie zdejmujemy pokrywkę wlewamy około łyżki oliwy i podsmażamy.

  • Krok 4.

    Dorzucamy kawałki kurczaka -do tej potrawy najczęściej używam ugotowanego wcześniej (np. w zupie) kurczaka, np. udek.

  • Krok 5.

    Na koniec doprawiamy całość do smaku sosem sojowym i chwilę jeszcze podsmażamy by ładnie rozszedł się po składnikach aromat przypraw.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności