< 1h
3 osób

Kurczak w zielonym curry

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: tajska

Smak: słodki

Składniki

  • Zielona pasta curry 1/2 słoiczka
  • Mleczko kokosowe 1 puszka
  • 1 spory filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z połowy limonki
  • opcjonalnie 3 łyżki gęstego jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: pieczywo
  • ryż
  • makaron ryżowy

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

  • Krok 2.

    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz Zieloną pastę curry TaoTao.

  • Krok 3.

    Podsmażamy.

  • Krok 4.

    Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka, całość dokładnie mieszamy i rumienimy kurczaka.

  • Krok 5.

    Dolewamy Mleko kokosowe TaoTao, sok z limonki, wsypujemy skórkę z limonki, doprawiamy i gotujemy 20 minut, by sos odparował i się zagęścił (na tym etapie możemy również dodać jogurt).

  • Krok 6.

    Podajemy z pieczywem, ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem ryżowym TaoTao oraz chłodnym jogurtem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności