Składniki
- Sos sojowy 3 łyżki
- 2 filety z kurczaka pokrojone w paski
- 2 jajka
- skrobia ziemniaczana – ilość taka
- by po połączeniu z jajkiem powstało niezbyt gęste ciasto + 3 łyżeczki do sosu cytrynowego
- sok z jednej cytryny
- ząbek czosnku
- papryczka chili
- pół łyżeczki tartego imbiru
- pół pęczka posiekanej dymki
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól i czarny pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Jajka rozbełtać, doprawić i połączyć ze skrobią ziemniaczaną uzyskując niezbyt gęste ciasto.
-
Krok 2.
Do ciasta włożyć kawałki kurczaka i dokładnie je obtoczyć.
-
Krok 3.
Smażyć partiami z obu stron na złoty kolor na dość mocno rozgrzanym oleju.
-
Krok 4.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
-
Krok 5.
Podgrzać sok z cytryny, dodać do niego drobno posiekane chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sos sojowy i cukier.
-
Krok 6.
Rozrobić skrobię ziemniaczaną odrobiną płynu i połączyć z sosem.
-
Krok 7.
Mieszając doprowadzić do wrzenia i nie przerywając mieszania gotować aż sos zgęstnieje.
-
Krok 8.
Kawałki kurczaka podawać posypane obficie dymką, z sosem w oddzielnej miseczce.