< 1h
4 osób

Kurczak z sosem cytrynowym po chińsku

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: ostro-kwaśny

Składniki

  • Sos sojowy 3 łyżki
  • 2 filety z kurczaka pokrojone w paski
  • 2 jajka
  • skrobia ziemniaczana &ndash; ilość taka
  • by po połączeniu z jajkiem powstało niezbyt gęste ciasto + 3 łyżeczki do sosu cytrynowego
  • sok z jednej cytryny
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • pół pęczka posiekanej dymki
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól i czarny pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Jajka rozbełtać, doprawić i połączyć ze skrobią ziemniaczaną uzyskując niezbyt gęste ciasto.

  • Krok 2.

    Do ciasta włożyć kawałki kurczaka i dokładnie je obtoczyć.

  • Krok 3.

    Smażyć partiami z obu stron na złoty kolor na dość mocno rozgrzanym oleju.

  • Krok 4.

    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Krok 5.

    Podgrzać sok z cytryny, dodać do niego drobno posiekane chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sos sojowy i cukier.

  • Krok 6.

    Rozrobić skrobię ziemniaczaną odrobiną płynu i połączyć z sosem.

  • Krok 7.

    Mieszając doprowadzić do wrzenia i nie przerywając mieszania gotować aż sos zgęstnieje.

  • Krok 8.

    Kawałki kurczaka podawać posypane obficie dymką, z sosem w oddzielnej miseczce.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności