< 1h
4 osób

Kurczak z sosem teriyaki i pieczarkami

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos Teriyaki 4 łyżki
  • 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
  • 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 250 g makaronu gryczanego soba
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i filet z kurczaka.

  • Krok 2.

    Kiedy mięso się podsmaży dodać pieczarki i doprawić sosem teriyaki, solą i pieprzem.

  • Krok 3.

    Przykryć i poddusić, aż pieczarki i mięso się ugotują.

  • Krok 4.

    Dodać skrobię ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

  • Krok 5.

    Gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać jeszcze nieco wody.

  • Krok 6.

    Makaron gotować przez 5 minut we wrzącej osolonej wodzie.

  • Krok 7.

    Odcedzić.

  • Krok 8.

    Podawać z kurczakowym sosem, posypać obficie natką pietruszki.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności