Składniki
- Sos Teriyaki 4 łyżki
- 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
- 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 250 g makaronu gryczanego soba
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i filet z kurczaka.
-
Krok 2.
Kiedy mięso się podsmaży dodać pieczarki i doprawić sosem teriyaki, solą i pieprzem.
-
Krok 3.
Przykryć i poddusić, aż pieczarki i mięso się ugotują.
-
Krok 4.
Dodać skrobię ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
-
Krok 5.
Gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać jeszcze nieco wody.
-
Krok 6.
Makaron gotować przez 5 minut we wrzącej osolonej wodzie.
-
Krok 7.
Odcedzić.
-
Krok 8.
Podawać z kurczakowym sosem, posypać obficie natką pietruszki.