Składniki
- Papier ryżowy 1
- Sos sojowy 20ml
- 1 opakowanie Papieru ryżowego TaoTao
- 500 g mrożonego szpinaku (może być również świeży)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ok. 250 ml mleka
- 4 ząbki czosnku
- sól lub Sos sojowy TaoTao
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem czosnku.
-
Krok 2.
Dobrze przyprawiamy.
-
Krok 3.
Przygotowujemy beszamel: łączymy mąkę z masłem w gładką masę, zaczynamy podgrzewać dodając stopniowo mleko, cały czas mieszając, co zapobiegnie tworzeniu się grudek.
-
Krok 4.
Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
-
Krok 5.
Natłuszczamy naczynie żaroodporne i układamy w nim warstwami: zamoczony w wodzie arkusz papieru ryżowego, szpinak i beszamel (można posypać dodatkowo startym żółtym serem).
-
Krok 6.
Czynność powtarzamy, aż do wykończenia składników.
-
Krok 7.
Wierzchnią warstwę powinien stanowić beszamel.
-
Krok 8.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.