30 min
2 osób

Lasagne z papieru ryżowego TaoTao ze szpinakiem

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-kwaśny

Składniki

  • Papier ryżowy 1
  • Sos sojowy 20ml
  • 1 opakowanie Papieru ryżowego TaoTao
  • 500 g mrożonego szpinaku (może być również świeży)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 250 ml mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól lub Sos sojowy TaoTao
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem czosnku.

  • Krok 2.

    Dobrze przyprawiamy.

  • Krok 3.

    Przygotowujemy beszamel: łączymy mąkę z masłem w gładką masę, zaczynamy podgrzewać dodając stopniowo mleko, cały czas mieszając, co zapobiegnie tworzeniu się grudek.

  • Krok 4.

    Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Krok 5.

    Natłuszczamy naczynie żaroodporne i układamy w nim warstwami: zamoczony w wodzie arkusz papieru ryżowego, szpinak i beszamel (można posypać dodatkowo startym żółtym serem).

  • Krok 6.

    Czynność powtarzamy, aż do wykończenia składników.

  • Krok 7.

    Wierzchnią warstwę powinien stanowić beszamel.

  • Krok 8.

    Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności