Składniki
- 4 jajka
- 100 g białych szparagów lub żółtej fasolki szparagowej
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao o obniżonej zawartości soli
- Pieprz do smaku
- 2 łyżeczki masła
- Posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Z fasolki obcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
-
Krok 2.
Żółtka jaj mieszamy dokładnie z mąką, sosem sojowym, pieprzem i połową sera żółtego.
-
Krok 3.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
-
Krok 4.
Delikatnie łączymy obie masy, uważając by białka nie opadły i wkładamy do nich szparagi.
-
Krok 5.
Przekładamy do kokilek i posypujemy resztą sera.
-
Krok 6.
Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wrzącą wodą sięgającą połowy wysokości kokilek.
-
Krok 7.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 15 minut.
-
Krok 8.
Podajemy ze szczypiorkiem.
-
Krok 9.