15 min
1 osób

Lody smażone w tempurze

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Desery

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • 6 gałek ulubionych lodów
  • 6 arkuszy papieru ryżowego TaoTao
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek rozgniecionych płatków kukurydzianych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ciasto przygotowane z 1 szklanki mąki
  • 1 łyżki cukru i ok. 3/4 szklanki wody
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Arkusz papieru ryżowego zamaczamy w ciepłej wodzie, rozkładamy na desce.

  • Krok 2.

    W 1/4 arkusza układamy dość płasko gałkę lodów (chcemy otrzymać kształt nieco spłaszczonego walca.

  • Krok 3.

    Zakładamy boki i zwijamy jak krokiet.

  • Krok 4.

    To samo robimy z pozostałymi arkuszami i lodami.

  • Krok 5.

    Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.

  • Krok 6.

    Rulony moczymy w cieście, następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych wymieszanych uprzednio z cukrem.

  • Krok 7.

    Smażymy w głębokim, mocno rozgrzanym oleju przez maksymalnie 20 sekund, żeby skórka zrumieniła się i stała chrupiąca.

  • Krok 8.

    Podajemy polane stopioną gorzką czekoladą.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności