Składniki
- 6 gałek ulubionych lodów
- 6 arkuszy papieru ryżowego TaoTao
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek rozgniecionych płatków kukurydzianych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- ciasto przygotowane z 1 szklanki mąki
- 1 łyżki cukru i ok. 3/4 szklanki wody
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Arkusz papieru ryżowego zamaczamy w ciepłej wodzie, rozkładamy na desce.
-
Krok 2.
W 1/4 arkusza układamy dość płasko gałkę lodów (chcemy otrzymać kształt nieco spłaszczonego walca.
-
Krok 3.
Zakładamy boki i zwijamy jak krokiet.
-
Krok 4.
To samo robimy z pozostałymi arkuszami i lodami.
-
Krok 5.
Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.
-
Krok 6.
Rulony moczymy w cieście, następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych wymieszanych uprzednio z cukrem.
-
Krok 7.
Smażymy w głębokim, mocno rozgrzanym oleju przez maksymalnie 20 sekund, żeby skórka zrumieniła się i stała chrupiąca.
-
Krok 8.
Podajemy polane stopioną gorzką czekoladą.