< 1h
4 osób

Makaron Chow mein TaoTao z Grzybami mun TaoTao i marynowaną wołowiną

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Makaron CHOW MEIN 200g
  • Grzyby MUN 25g
  • Sos sojowy ciemny 4 łyżki
  • 250g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • olej do smażenia (można użyć zalewy z Bazylii i chili TaoTao)
  • ewentualnie strączki chili i natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Makaron chow mein TaoTao zalać gorącą wodą, odcedzić po 5 minutach.

  • Krok 2.

    Grzyby mun TaoTao również namoczyć przez 10 minut, a następnie ugotować.

  • Krok 3.

    Wołowinę pokroić w cienkie plasterki, zalać Sosem sojowym ciemnym TaoTao i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir.

  • Krok 4.

    Dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce.

  • Krok 5.

    W woku (lub na patelni) rozpuścić cukier trzcinowy (można dodać odrobinę wody), a gdy utworzy się karmel dodać olej i pokrojoną w piórka cebulę.

  • Krok 6.

    Podsmażyć, a następnie dodać pokrojone grzyby mun i wołowinę.

  • Krok 7.

    Smażyć aż wołowina zmięknie.

  • Krok 8.

    Dodać makaron chow mein, wymieszać i ponownie podsmażyć, aby smaki się połączyły &ndash; można doprawić jeszcze ciemnym sosem sojowym.

  • Krok 9.

    Gotową potrawę posypać posiekaną natką pietruszki i pokrojoną w krążki papryką chili.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności