Składniki
- Makaron CHOW MEIN 200g
- Grzyby MUN 25g
- Sos sojowy ciemny 4 łyżki
- 250g wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka mielonego imbiru
- olej do smażenia (można użyć zalewy z Bazylii i chili TaoTao)
- ewentualnie strączki chili i natka pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Makaron chow mein TaoTao zalać gorącą wodą, odcedzić po 5 minutach.
-
Krok 2.
Grzyby mun TaoTao również namoczyć przez 10 minut, a następnie ugotować.
-
Krok 3.
Wołowinę pokroić w cienkie plasterki, zalać Sosem sojowym ciemnym TaoTao i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir.
-
Krok 4.
Dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce.
-
Krok 5.
W woku (lub na patelni) rozpuścić cukier trzcinowy (można dodać odrobinę wody), a gdy utworzy się karmel dodać olej i pokrojoną w piórka cebulę.
-
Krok 6.
Podsmażyć, a następnie dodać pokrojone grzyby mun i wołowinę.
-
Krok 7.
Smażyć aż wołowina zmięknie.
-
Krok 8.
Dodać makaron chow mein, wymieszać i ponownie podsmażyć, aby smaki się połączyły – można doprawić jeszcze ciemnym sosem sojowym.
-
Krok 9.
Gotową potrawę posypać posiekaną natką pietruszki i pokrojoną w krążki papryką chili.