< 1h
4 osób

Makaron z mięsem i warzywami

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki TaoTao
  • 200 g mięsa z udka kurczaka
  • 100 g łopatki wieprzowej
  • 2 szalotki
  • Pęczek szczypiorku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili TaoTao
  • 2 łyżki ulubionych kiełków
  • 4 liście pok choi
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Mięso gotujemy, studzimy i rwiemy na drobne kawałki.

  • Krok 2.

    Na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w piórka szalotkę. Wsypujemy cukier i wlewamy sos sojowy. Czekamy aż zabulgota i zmniejszamy ogień.

  • Krok 3.

    Wrzucamy mięso, pok choi oraz kiełki. Mieszamy i zalewamy sosem chili. Możemy dodać nieco wody. Przykrywamy i dusimy 10 minut.

  • Krok 4.

    Makaron zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut i odcedzamy.

  • Krok 5.

    Do sosu dodajemy makaron, mieszamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

  • Krok 6.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności