Składniki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki TaoTao
- 200 g mięsa z udka kurczaka
- 100 g łopatki wieprzowej
- 2 szalotki
- Pęczek szczypiorku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- 2 łyżki słodkiego sosu chili TaoTao
- 2 łyżki ulubionych kiełków
- 4 liście pok choi
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Mięso gotujemy, studzimy i rwiemy na drobne kawałki.
-
Krok 2.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w piórka szalotkę. Wsypujemy cukier i wlewamy sos sojowy. Czekamy aż zabulgota i zmniejszamy ogień.
-
Krok 3.
Wrzucamy mięso, pok choi oraz kiełki. Mieszamy i zalewamy sosem chili. Możemy dodać nieco wody. Przykrywamy i dusimy 10 minut.
-
Krok 4.
Makaron zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut i odcedzamy.
-
Krok 5.
Do sosu dodajemy makaron, mieszamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
-
Krok 6.