Składniki
- Słodko-pikantny sos chili 10 łyżek
- Makaron CHOW MEIN 1 opakowanie
- 4 udka kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- 10 łyżek Sosu chili słodko-pikantnego TaoTao
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól lub sos sojowy i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Makaron zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach.
-
Krok 2.
Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
-
Krok 3.
Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz mięso kurczaka pokrojone w kostkę.
-
Krok 4.
Doprawiamy i dolewamy Sos chili TaoTao, sok z limonki oraz nieco wody.
-
Krok 5.
Dusimy całość, aż kurczak się ugotuje.
-
Krok 6.
Skrobię mieszamy z niewielką ilością wody, a następnie zagęszczamy nią sos doprowadzając go na moment do wrzenia.
-
Krok 7.
Jajko roztrzepujemy, solimy i smażymy z niego cienki omlet, który następnie kroimy w plastry.
-
Krok 8.
Makaron podajemy z sosem i omletem posypany natką pietruszki lub kolendry.