< 1h
4 osób

Makaron z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-kwaśny

Składniki

  • Słodko-pikantny sos chili 10 łyżek
  • Makaron CHOW MEIN 1 opakowanie
  • 4 udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 10 łyżek Sosu chili słodko-pikantnego TaoTao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól lub sos sojowy i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Makaron zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach.

  • Krok 2.

    Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

  • Krok 3.

    Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz mięso kurczaka pokrojone w kostkę.

  • Krok 4.

    Doprawiamy i dolewamy Sos chili TaoTao, sok z limonki oraz nieco wody.

  • Krok 5.

    Dusimy całość, aż kurczak się ugotuje.

  • Krok 6.

    Skrobię mieszamy z niewielką ilością wody, a następnie zagęszczamy nią sos doprowadzając go na moment do wrzenia.

  • Krok 7.

    Jajko roztrzepujemy, solimy i smażymy z niego cienki omlet, który następnie kroimy w plastry.

  • Krok 8.

    Makaron podajemy z sosem i omletem posypany natką pietruszki lub kolendry.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności