Składniki
- 200 g makaronu pszennego (gniazda)
- 1 słoik Pędów bambusa TaoTao
- 250 g antrykotu wołowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 ogórek świeży
- 10 pomidorków cherry
- 1 garść ziaren słonecznika
- 4 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz i sos sojowy do smaku
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy.
-
Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Podsmażamy, dodajemy sól, pieprz i sos sojowy.
-
Krok 3.
Mięso obsmażamy z dwóch stron po 3 minuty na osobnej patelni. Kroimy w paski lub kostkę, dorzucamy do cebuli i czosnku.
-
Krok 4.
Następnie dodajemy pokrojony na nieregularne kawałki ogórek, pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki i odsączone z zalewy pędy bambusa. Dokładnie mieszamy, dolewamy nieco wody lub bulionu i dodajemy rozmaryn. Dusimy koło 15 minut.
-
Krok 5.
Skrobię rozrabiamy z zimną wodą, wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy aż sos się zagęści.
-
Krok 6.
Mieszamy z makaronem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.