30 min
0 osób

Makaron z wołowiną i pędami bambusa

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: fusion

Smak: łagodny

Składniki

  • 200 g makaronu pszennego (gniazda)
  • 1 słoik Pędów bambusa TaoTao
  • 250 g antrykotu wołowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ogórek świeży
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz i sos sojowy do smaku
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy.

  • Krok 2.

    Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Podsmażamy, dodajemy sól, pieprz i sos sojowy.

  • Krok 3.

    Mięso obsmażamy z dwóch stron po 3 minuty na osobnej patelni. Kroimy w paski lub kostkę, dorzucamy do cebuli i czosnku.

  • Krok 4.

    Następnie dodajemy pokrojony na nieregularne kawałki ogórek, pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki i odsączone z zalewy pędy bambusa. Dokładnie mieszamy, dolewamy nieco wody lub bulionu i dodajemy rozmaryn. Dusimy koło 15 minut.

  • Krok 5.

    Skrobię rozrabiamy z zimną wodą, wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy aż sos się zagęści.

  • Krok 6.

    Mieszamy z makaronem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności