< 1h
4 osób

Orientalna zupa soczewicowa z sosem sojowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: fusion

Smak: pikantny

Składniki

  • Sos sojowy 2 łyżki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 papryczka chili
  • garść posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka garam masali
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

  • Krok 2.

    Dodajemy curry, garam masalę, drobno pokrojoną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Krok 3.

    Smażymy, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.

  • Krok 4.

    Zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę i gotujemy aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać.

  • Krok 5.

    Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.

  • Krok 6.

    Posypujemy koperkiem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności