Składniki
- Sos sojowy 2 łyżki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 papryczka chili
- garść posiekanego koperku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka garam masali
- sól
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
-
Krok 2.
Dodajemy curry, garam masalę, drobno pokrojoną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek.
-
Krok 3.
Smażymy, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.
-
Krok 4.
Zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę i gotujemy aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać.
-
Krok 5.
Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
-
Krok 6.
Posypujemy koperkiem.