30 min
1 osób

Orientalny grillowany boczek

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy 2 łyżki
  • 500 g boczku
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki Sosu sojowego TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, imbirem i cukrem.

  • Krok 2.

    Do tak sporządzonej marynaty włożyć boczek z uprzednio naciętą na krzyż skórę i obtoczyć go dokładnie.

  • Krok 3.

    Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

  • Krok 4.

    Po tym czasie umieścić boczek na grillu lub w piekarniku (można owinąć go w początkowej fazie obróbki folią aluminiową, by środek dorze się ugotował) i w zależności od gabarytów boczku, grillować odwracając co jakiś czas, przez około godzinę - aż skórką się dobrze przypiecze.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności