Składniki
- 400 gram wieprzowiny chudej (np. szynka)
- 1 marchew
- 1 pietruszka (średnia)
- kawałek selera
- pół szklanki pędów bambusa
- ok. pół małej pekinki (lub 3 szklanki posiekanej)
- kawałek pora biała część (ok 5-6 cm)
- 3 paczki ryżu może być jaśminowy lub basmati
- mała puszka mieszanki: kukurydza
- groszek
- papryka czerwona
- olej do smażenia (duszenia)
- Do marynaty:
- 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teriyaki TaoTao
- 2 łyżeczki mixu Bazylia chili TaoTao
- Przyprawy do ryżu:
- curry
- sól
- gałka muszkatołowa
- sos sojowy TaoTao
- Olej do smażenia (duszenia)
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Mięso tniemy w cienkie paski (słupki), marynujemy w w/w marynacie najlepiej dobę, ale jak brakuje czasu to nawet pół godziny starczy.
-
Krok 2.
podsmażamy na patelni z małą ilością oleju.
-
Krok 3.
Warzywa tniemy w słupki.
-
Krok 4.
Najpierw dodajemy por do mięsa chwilę dusimy razem, po ok. 10-15 minutach dodajemy warzywa korzeniowe, dalej dusimy po czym dodajemy pędy bambusa.
-
Krok 5.
Wszystko razem dusimy do miękkości mięsa, na 10 - 15 minut przed końcem dodajemy pociętą pekinkę.
-
Krok 6.
Jeśli zachodzi taka potrzeba wszystko doprawiamy jeszcze delikatnie sosem sojowym.
-
Krok 7.
Nie zapomnijcie mięsa podlewać wodą w trakcie duszenia.
-
Krok 8.
Ryż w torebkach przelewamy zimną wodą, wrzucamy z paczek na lekko rozgrzaną patelnię z olejem, chwilę tak smażymy ciągle mieszając, zalewamy około 3 szklankami wody (lub jeśli ktoś woli bulionem), doprawiamy w/w przyprawami, dodajemy warzywa z puszki bez odsączania.
-
Krok 9.
Wszystko razem dusimy do miękkości ryżu, często mieszając, jeśli zachodzi taka potrzeba to dodajemy wody.