< 1h
8 osób

Pałki w stylu chińskim

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: pikantny

Składniki

  • 8 sztuk pałek z kurczaka
  • 60ml marynaty w stylu chińskim Tao-Tao
  • 3 łyżki estragonu w proszku
  • 1 łyżka czubata suszonych płatków chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska i pieprz świeżo mielony wg. uznania
  • Naczynie: blaszka/folia aluminiowa

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Umyte i osuszone pałki z kurczaka wkładamy do misy.

  • Krok 2.

    Dodajemy wyżej wymienione przyprawy, sos i marynatę chińską oraz olej.

  • Krok 3.

    Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na jakiś czas (u mnie to było na całą noc), żeby mięso wchłonęło przyprawy.

  • Krok 4.

    Po tym czasie przekładamy mięso do wysmarowanej olejem blaszki.

  • Krok 5.

    Polewamy resztą marynaty, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C (środkowa półka- grzanie góra) przez 60 minut.

  • Krok 6.

    Po upływie tego czasu ściągamy folię i zapiekamy jeszcze do zarumienienia się mięsa.

  • Krok 7.

    Pałki podajemy polane sosem który się wytworzył podczas pieczenia.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności