Składniki
- 8 sztuk pałek z kurczaka
- 60ml marynaty w stylu chińskim Tao-Tao
- 3 łyżki estragonu w proszku
- 1 łyżka czubata suszonych płatków chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól morska i pieprz świeżo mielony wg. uznania
- Naczynie: blaszka/folia aluminiowa
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Umyte i osuszone pałki z kurczaka wkładamy do misy.
-
Krok 2.
Dodajemy wyżej wymienione przyprawy, sos i marynatę chińską oraz olej.
-
Krok 3.
Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na jakiś czas (u mnie to było na całą noc), żeby mięso wchłonęło przyprawy.
-
Krok 4.
Po tym czasie przekładamy mięso do wysmarowanej olejem blaszki.
-
Krok 5.
Polewamy resztą marynaty, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C (środkowa półka- grzanie góra) przez 60 minut.
-
Krok 6.
Po upływie tego czasu ściągamy folię i zapiekamy jeszcze do zarumienienia się mięsa.
-
Krok 7.
Pałki podajemy polane sosem który się wytworzył podczas pieczenia.