Składniki
- Sos sojowy 4 łyżki
- 2 buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duży ziemniak
- 3 cukinie
- 1 pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 1 papryka
- 10 brązowych pieczarek
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- czarny pieprz
- majeranek
- kminek
- wędzona papryka
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
- ewentualnie otręby pszenne lub mąka do zagęszczenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Warzywa, oprócz papryki i cukinii obieramy, a następnie wszystkie warzywa oraz filet z kurczaka kroimy w kostkę.
-
Krok 2.
Wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy na mocnym ogniu, by warzywa nieco się skarmelizowały.
-
Krok 3.
Doprawiamy przyprawami i sosem sojowym, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
-
Krok 4.
Kiedy całość jest ugotowana, mielimy lub blend ujemy na gładką masę.
-
Krok 5.
Do masy w bijamy jaja i ewentualnie dodajmy otręby lub mąkę i dokładnie mieszamy.
-
Krok 6.
Formę do keksa smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
-
Krok 7.
Do keksówki przekładamy masę warzywno-mięsną, a następnie pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st C.
-
Krok 8.
Studzimy w formie, najlepiej całą noc.
-
Krok 9.
Kroimy po całkowitym wystygnięciu.
-
Krok 10.
Podajemy z chrzanem.