> 1h
4 osób

Pasztet warzywno-mięsny z sosem sojowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy 4 łyżki
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży ziemniak
  • 3 cukinie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 10 brązowych pieczarek
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • czarny pieprz
  • majeranek
  • kminek
  • wędzona papryka
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
  • ewentualnie otręby pszenne lub mąka do zagęszczenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Warzywa, oprócz papryki i cukinii obieramy, a następnie wszystkie warzywa oraz filet z kurczaka kroimy w kostkę.

  • Krok 2.

    Wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy na mocnym ogniu, by warzywa nieco się skarmelizowały.

  • Krok 3.

    Doprawiamy przyprawami i sosem sojowym, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

  • Krok 4.

    Kiedy całość jest ugotowana, mielimy lub blend ujemy na gładką masę.

  • Krok 5.

    Do masy w bijamy jaja i ewentualnie dodajmy otręby lub mąkę i dokładnie mieszamy.

  • Krok 6.

    Formę do keksa smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

  • Krok 7.

    Do keksówki przekładamy masę warzywno-mięsną, a następnie pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st C.

  • Krok 8.

    Studzimy w formie, najlepiej całą noc.

  • Krok 9.

    Kroimy po całkowitym wystygnięciu.

  • Krok 10.

    Podajemy z chrzanem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności