Składniki
- Sos sojowy 40 ml
- 300 g wątróbki drobiowej
- 100 g masła
- 8 łyżek sosu sojowego jasnego TaoTao
- 100 g orzechów włoskich
- 1 opakowanie suszonych fig
- 1 bagietka
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Oczyszczone wątróbki pokroić na kawałki, usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i sosu sojowego jasnego.
-
Krok 2.
Zmiksować na jednolitą masę, przetrzeć przez drobne sito.
-
Krok 3.
Wyłożyć na płat folii spożywczej, uformować walec, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
-
Krok 4.
Orzechy zrumienić na suchej patelni.
-
Krok 5.
Figi namoczyć w ciepłej wodzie, aby zmiękły.
-
Krok 6.
Schłodzony pasztet z wątróbki pokroić w plastry, podawać na plastrach bagietki, z prażonymi orzechami i pokrojonymi w drobne kawałki suszonymi figami.
-
Krok 7.
Całość skropić miodem.