15 min
2 osób

Pasztet z wątróbek drobiowych z sosem sojowym TaoTao i orzechami

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy 40 ml
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 100 g masła
  • 8 łyżek sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 opakowanie suszonych fig
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Oczyszczone wątróbki pokroić na kawałki, usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła i sosu sojowego jasnego.

  • Krok 2.

    Zmiksować na jednolitą masę, przetrzeć przez drobne sito.

  • Krok 3.

    Wyłożyć na płat folii spożywczej, uformować walec, odstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Krok 4.

    Orzechy zrumienić na suchej patelni.

  • Krok 5.

    Figi namoczyć w ciepłej wodzie, aby zmiękły.

  • Krok 6.

    Schłodzony pasztet z wątróbki pokroić w plastry, podawać na plastrach bagietki, z prażonymi orzechami i pokrojonymi w drobne kawałki suszonymi figami.

  • Krok 7.

    Całość skropić miodem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności