Składniki
- 1 słoik Pędów bambusa TaoTao
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1/2 limonki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- olej do smażenia
- czosnkowy sos chili TaoTao do podania
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pędy bambusa odsączamy z zalewy.
-
Krok 2.
Przygotowujemy ciasto.
-
Krok 3.
Mieszamy dokładnie mąkę z wodą, sokiem z limonki, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aby powstała jednolita masa.
-
Krok 4.
Ciasto musi być dość gęste.
-
Krok 5.
Odstawiamy na pół godziny.
-
Krok 6.
Po tym czasie dodajemy pędy bambusa i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
-
Krok 7.
Na patelni rozgrzewamy olej.
-
Krok 8.
Na gorący olej nakładamy ciasto, po kopiastej łyżce i lekko spłaszczamy.
-
Krok 9.
Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron.
-
Krok 10.
Mąka pełnoziarnista potrzebuje nieco więcej czasu, by stracić surowy smak, więc jeśli placuszki zaczną nam się przypalać, zmniejszamy nieco ogień.
-
Krok 11.
Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
-
Krok 12.
Podajemy z Czosnkowym sosem chili TaoTao.