30 min
3 osób

Pełnoziarniste racuchy z pędami bambusa

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: fusion

Smak: słodki

Składniki

  • 1 słoik Pędów bambusa TaoTao
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej do smażenia
  • czosnkowy sos chili TaoTao do podania

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Pędy bambusa odsączamy z zalewy.

  • Krok 2.

    Przygotowujemy ciasto.

  • Krok 3.

    Mieszamy dokładnie mąkę z wodą, sokiem z limonki, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aby powstała jednolita masa.

  • Krok 4.

    Ciasto musi być dość gęste.

  • Krok 5.

    Odstawiamy na pół godziny.

  • Krok 6.

    Po tym czasie dodajemy pędy bambusa i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 7.

    Na patelni rozgrzewamy olej.

  • Krok 8.

    Na gorący olej nakładamy ciasto, po kopiastej łyżce i lekko spłaszczamy.

  • Krok 9.

    Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron.

  • Krok 10.

    Mąka pełnoziarnista potrzebuje nieco więcej czasu, by stracić surowy smak, więc jeśli placuszki zaczną nam się przypalać, zmniejszamy nieco ogień.

  • Krok 11.

    Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Krok 12.

    Podajemy z Czosnkowym sosem chili TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności