30 min
4 osób

Pieczarki faszerowane -Króliczy przysmak

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy
  • Słodko-pikantny sos chili
  • 10 dużych pieczarek
  • sos sojowy TaoTao
  • sos słodko-pikantny chili TaoTao
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia. Posiekany cienki szczypiorek – do dekoracji.

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

     Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i odcinamy trzonki.

  • Krok 2.

    Kapelusze skrapiamy sosem sojowym TaoTao i podsmażamy na oleju.

  • Krok 3.

    W między czasie siekamy drobno cebulę i trzonki, a następnie wrzucamy na osobną patelnię.

  • Krok 4.

    Zarówno kapelusze, jak i trzonki przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 5.

    Gdy cebula się już zeszkli, wbijamy na patelnię jajko i przygotowujemy jak jajecznicę.

  • Krok 6.

    Podsmażone kapelusze układamy na talerzu "do góry nogami" i smarujemy wnętrze sosem słodko-pikantnym chili TaoTao.

  • Krok 7.

    Gotowym farszem nadziewamy kapelusze.

  • Krok 8.

    Całość przyzdabiamy posiekanym szczypiorkiem.

  • Krok 9.

    Przepis pani Barbary Nowackiej - nagrodzonej w Konkursie - Kuchnia w Chińskim Nowym Roku.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności