Składniki
- Sos sojowy
- Słodko-pikantny sos chili
- 10 dużych pieczarek
- sos sojowy TaoTao
- sos słodko-pikantny chili TaoTao
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia. Posiekany cienki szczypiorek – do dekoracji.
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i odcinamy trzonki.
-
Krok 2.
Kapelusze skrapiamy sosem sojowym TaoTao i podsmażamy na oleju.
-
Krok 3.
W między czasie siekamy drobno cebulę i trzonki, a następnie wrzucamy na osobną patelnię.
-
Krok 4.
Zarówno kapelusze, jak i trzonki przyprawiamy solą i pieprzem.
-
Krok 5.
Gdy cebula się już zeszkli, wbijamy na patelnię jajko i przygotowujemy jak jajecznicę.
-
Krok 6.
Podsmażone kapelusze układamy na talerzu "do góry nogami" i smarujemy wnętrze sosem słodko-pikantnym chili TaoTao.
-
Krok 7.
Gotowym farszem nadziewamy kapelusze.
-
Krok 8.
Całość przyzdabiamy posiekanym szczypiorkiem.
-
Krok 9.
Przepis pani Barbary Nowackiej - nagrodzonej w Konkursie - Kuchnia w Chińskim Nowym Roku.