> 1h
6 osób

Pieczeń marynowana w sosie sojowym ciemnym TaoTao z warzywami korzeniowymi

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: słony

Składniki

  • Sos sojowy ciemny 8 łyżek
  • 1 kg schabu
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • łyżka oleju do smażenia
  • sól
  • czarny pieprz
  • goździki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Schab nacieramy pięcioma łyżkami sosu sojowego ciemnego TaoTao, niewielką ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

  • Krok 2.

    W mięsie robimy ostrym nożem nacięcia w głąb co parę milimetrów i wciskamy w nie naprzemiennie goździki i pokrojone w kliny ząbki czosnku.

  • Krok 3.

    Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

  • Krok 4.

    Pietruszkę, marchew i cebulę obieramy, czosnek i ziemniaki pozostawiamy w skórkach.

  • Krok 5.

    Warzywa kroimy na spore kawałki, czosnek dzielimy na ząbki.

  • Krok 6.

    Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso, następnie zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy warzywa z dodatkiem reszty sosu sojowego.

  • Krok 7.

    Mięso wraz z warzywami i czosnkiem przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

  • Krok 8.

    Pieczemy przez ok. 1,5 godziny (w zależności od grubości mięsa i stopnia jego wypieczenia, jaki preferujemy zmniejszamy lub wydłużamy ten czas).

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności