Składniki
- Sos sojowy ciemny 8 łyżek
- 1 kg schabu
- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 2 cebule
- główka czosnku
- łyżka oleju do smażenia
- sól
- czarny pieprz
- goździki
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Schab nacieramy pięcioma łyżkami sosu sojowego ciemnego TaoTao, niewielką ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
-
Krok 2.
W mięsie robimy ostrym nożem nacięcia w głąb co parę milimetrów i wciskamy w nie naprzemiennie goździki i pokrojone w kliny ząbki czosnku.
-
Krok 3.
Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
-
Krok 4.
Pietruszkę, marchew i cebulę obieramy, czosnek i ziemniaki pozostawiamy w skórkach.
-
Krok 5.
Warzywa kroimy na spore kawałki, czosnek dzielimy na ząbki.
-
Krok 6.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso, następnie zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy warzywa z dodatkiem reszty sosu sojowego.
-
Krok 7.
Mięso wraz z warzywami i czosnkiem przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
-
Krok 8.
Pieczemy przez ok. 1,5 godziny (w zależności od grubości mięsa i stopnia jego wypieczenia, jaki preferujemy zmniejszamy lub wydłużamy ten czas).