Składniki
- Sos miodowy z czosnkiem 100 ml
- świeża kaczka (ok. 2,5 kg)
- 1 gruszka
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 6-8 ząbków czosnku
- 100 g kaszy jęczmiennej
- przyprawy: sól
- czarny pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pieczona kaczka marynowana w sosie TaoTao Miodowym z czosnkiem faszerowana kaszą jęczmienną i karmelizowaną gruszką
-
Krok 2.
Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie (lub bulionie).
-
Krok 3.
Gruszkę pokrój w cząstki i podduś przez parę minut na patelni z dodatkiem dwóch łyżek sosu TaoTao Miodowego z czosnkiem.
-
Krok 4.
Kaczkę umyj, osusz, posyp przyprawami w środku i na zewnątrz.
-
Krok 5.
Nafaszeruj kaszą i gruszką, otwory "zszyj" wykałaczkami.
-
Krok 6.
Wierzch kaczki posmaruj dokładnie za pomocą pędzelka sosem TaoTao miodowym z czosnkiem i skrop sokiem z cytryny.
-
Krok 7.
Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
-
Krok 8.
Kaczkę umieść w naczyniu żaroodpornym, obłóż ją pokrojoną w piórka cebulą, pokrojoną w cząstki cytryną i ząbkami czosnku.
-
Krok 9.
Piecz około 2 godziny (lub w zależności od wielkości kaczki i preferencji) w piekarniku rozgrzanym do 200°C, co jakiś czas polewając mięso wytapiającym się tłuszczem.