> 1h
6 osób

Pieczona kaczka faszerowana kaszą i gruszką

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos miodowy z czosnkiem 100 ml
  • świeża kaczka (ok. 2,5 kg)
  • 1 gruszka
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • przyprawy: sól
  • czarny pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Pieczona kaczka marynowana w sosie TaoTao Miodowym z czosnkiem faszerowana kaszą jęczmienną i karmelizowaną gruszką

  • Krok 2.

    Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie (lub bulionie).

  • Krok 3.

    Gruszkę pokrój w cząstki i podduś przez parę minut na patelni z dodatkiem dwóch łyżek sosu TaoTao Miodowego z czosnkiem.

  • Krok 4.

    Kaczkę umyj, osusz, posyp przyprawami w środku i na zewnątrz.

  • Krok 5.

    Nafaszeruj kaszą i gruszką, otwory "zszyj" wykałaczkami.

  • Krok 6.

    Wierzch kaczki posmaruj dokładnie za pomocą pędzelka sosem TaoTao miodowym z czosnkiem i skrop sokiem z cytryny.

  • Krok 7.

    Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

  • Krok 8.

    Kaczkę umieść w naczyniu żaroodpornym, obłóż ją pokrojoną w piórka cebulą, pokrojoną w cząstki cytryną i ząbkami czosnku.

  • Krok 9.

    Piecz około 2 godziny (lub w zależności od wielkości kaczki i preferencji) w piekarniku rozgrzanym do 200°C, co jakiś czas polewając mięso wytapiającym się tłuszczem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności