Składniki
- Sos imbirowy z soją 5 łyżek
- 300 g rostbefu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm utartego kłącza imbiru
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy limonki
- garść żurawin
- cynamon
- kilka goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: mieszamy Sos imbirowy z soją z sokiem z limonki i pomarańczy, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, goździki i anyż.
-
Krok 2.
W tak sporządzonej miksturze umieszczamy rostbef i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
-
Krok 3.
Mięso odsączamy z marynaty i smażymy po minucie z każdej strony na rozgrzanym oleju wraz z żurawiną.
-
Krok 4.
Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
-
Krok 5.
C.
-
Krok 6.
Pieczemy około 15 minut.
-
Krok 7.
Czas obróbki termicznej uzależniony jest od grubości rostbefu oraz tego, jaki stopień wypieczenia mięsa nam odpowiada.
-
Krok 8.
Podajemy np. z liśćmi szpinaku i żurawiną.