Składniki
- Sos sojowy ciemny 2 łyżki
- Bazylia i chili mix warzywny 2 łyżeczki
- 220 g makaronu soba (grube nitki)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 szalotka
- 160-200 g filetu z łososia bez skóry (podzielić na 4 kawałki)
- szczypta soli
- 4 ładne liście kapusty włoskiej
- 4 wąskie paski zielonej części pora
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Liście gotować ok. 10 min. do miękkości, wyjąć, zahartować zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym na desce.
-
Krok 2.
Łososia podzielić na 4 kawałki (każdy po 40-50 g).
-
Krok 3.
Posmarować dokładnie masłem i oprószyć szczyptą soli.
-
Krok 4.
Podpiec 10 min. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni.
-
Krok 5.
Po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzch mixem Bazylia i chili TaoTao i zawinąć w liście kapusty, wycinając twardy nerw z liścia kapusty.
-
Krok 6.
Zapiec jeszcze 10 min. w temp. 150 stopni.
-
Krok 7.
Owinąć paskami zblanszowanego pora.
-
Krok 8.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
-
Krok 9.
Na oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać makaron, dodać sos sojowy i cukier i łyżeczkę oliwy ze słoiczka Bazylia chili TaoTao.
-
Krok 10.
Wymieszać i podgrzać chwilę, dodać sezam.
-
Krok 11.
Wyłożyć makaron na talerzu, na nim ułożyć gołąbki, podawać ze szczypiorem.
-
Krok 12.
Można podawać dodatkowo z odrobiną łagodnego sosu pomidorowego (na bazie pomidorów z puszki) w miseczce obok.