30 min
2 osób

Piekielne gołąbki łososiowe z mixem Bazylia&chili podane na makaronie soba

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: inna

Smak: pikantny

Składniki

  • Sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • Bazylia i chili mix warzywny 2 łyżeczki
  • 220 g makaronu soba (grube nitki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 szalotka
  • 160-200 g filetu z łososia bez skóry (podzielić na 4 kawałki)
  • szczypta soli
  • 4 ładne liście kapusty włoskiej
  • 4 wąskie paski zielonej części pora
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Liście gotować ok. 10 min. do miękkości, wyjąć, zahartować zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym na desce.

  • Krok 2.

    Łososia podzielić na 4 kawałki (każdy po 40-50 g).

  • Krok 3.

    Posmarować dokładnie masłem i oprószyć szczyptą soli.

  • Krok 4.

    Podpiec 10 min. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni.

  • Krok 5.

    Po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzch mixem Bazylia i chili TaoTao i zawinąć w liście kapusty, wycinając twardy nerw z liścia kapusty.

  • Krok 6.

    Zapiec jeszcze 10 min. w temp. 150 stopni.

  • Krok 7.

    Owinąć paskami zblanszowanego pora.

  • Krok 8.

    Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

  • Krok 9.

    Na oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać makaron, dodać sos sojowy i cukier i łyżeczkę oliwy ze słoiczka Bazylia chili TaoTao.

  • Krok 10.

    Wymieszać i podgrzać chwilę, dodać sezam.

  • Krok 11.

    Wyłożyć makaron na talerzu, na nim ułożyć gołąbki, podawać ze szczypiorem.

  • Krok 12.

    Można podawać dodatkowo z odrobiną łagodnego sosu pomidorowego (na bazie pomidorów z puszki) w miseczce obok.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności