Składniki
- Sos sojowy
- Jajka - 3 szt
- Cukier - 1 szklanki
- Mąka pszenna- 1,5 szklanki
- Jabłka - 6 szt
- Olej sojowy - 3/5 szklanki
- Orzechy włoskie - 3/4 szklanki
- Orzechy arachidowe niesolone- 1/2 szklanki
- Sos sojowy jasny - 20 ml
- Kardamon szczypta
- Cynamon szczypta
- Przypraw a do piernika - 10 gr
- 1 łyżeczka płaska sody
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia.
- Polewa:
- Cukier- 5 łyżek
- Kakao- 3 łyżki
- Woda- 2 łyżki
- Sos sojowy jasny- 1/2 łyżeczki
- Masło- 30 gr
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Jajka zmiksować z cukrem na puch.
-
Krok 2.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-
Krok 3.
Orzechy grubo posiekać.
-
Krok 4.
Mąkę wymieszać z kardamonem, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem a następnie wsypać do masy jajecznej.
-
Krok 5.
Wymieszać powoli.
-
Krok 6.
Wlać olej i sos sojowy.
-
Krok 7.
Dołożyć orzechy jabłka i ponownie wymieszać.
-
Krok 8.
Piec w temperaturze 180-190 stopni około 50 minut.
-
Krok 9.
Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować.
-
Krok 10.
Przygotuj składniki do polewy.
-
Krok 11.
Roztopić w rondelku masło, wsypać cukier.
-
Krok 12.
Wlać wodę i sos sojowy.
-
Krok 13.
Następnie dołożyć kakao.
-
Krok 14.
Mieszając gotować kilka minut, żeby składniki dobrze się połączyły i żeby trochę odparowało.
-
Krok 15.
Dzięki dodaniu sosu sojowego polewa nabiera bardziej wyrazistego smaku.