> 1h
1 osób

Piernikowe serce z sosem sojowym

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy
  • Jajka - 3 szt
  • Cukier - 1 szklanki
  • Mąka pszenna- 1,5 szklanki
  • Jabłka - 6 szt
  • Olej sojowy - 3/5 szklanki
  • Orzechy włoskie - 3/4 szklanki
  • Orzechy arachidowe niesolone- 1/2 szklanki
  • Sos sojowy jasny - 20 ml
  • Kardamon szczypta
  • Cynamon szczypta
  • Przypraw a do piernika - 10 gr
  • 1 łyżeczka płaska sody
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia.
  • Polewa:
  • Cukier- 5 łyżek
  • Kakao- 3 łyżki
  • Woda- 2 łyżki
  • Sos sojowy jasny- 1/2 łyżeczki
  • Masło- 30 gr

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Jajka zmiksować z cukrem na puch.

  • Krok 2.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 3.

    Orzechy grubo posiekać.

  • Krok 4.

    Mąkę wymieszać z kardamonem, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem a następnie wsypać do masy jajecznej.

  • Krok 5.

    Wymieszać powoli.

  • Krok 6.

    Wlać olej i sos sojowy.

  • Krok 7.

    Dołożyć orzechy jabłka i ponownie wymieszać.

  • Krok 8.

    Piec w temperaturze 180-190 stopni około 50 minut.

  • Krok 9.

    Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować.

  • Krok 10.

    Przygotuj składniki do polewy.

  • Krok 11.

    Roztopić w rondelku masło, wsypać cukier.

  • Krok 12.

    Wlać wodę i sos sojowy.

  • Krok 13.

    Następnie dołożyć kakao.

  • Krok 14.

    Mieszając gotować kilka minut, żeby składniki dobrze się połączyły i żeby trochę odparowało.

  • Krok 15.

    Dzięki dodaniu sosu sojowego polewa nabiera bardziej wyrazistego smaku.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności