30 min
2 osób

Pierogi z kaszką kus kus

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Sos sojowy 4 łyżki
  • Nadzienie:
  • 30 g kaszki kus kus
  • 1 por
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 10 plasterków szynki drobiowej
  • 4 łyżki Sosu sojowego TaoTao
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • Przyprawy: po 1 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • curry
  • czarnego pieprzu
  • oregano

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Kus kus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą na 1 cm ponad powierzchnię kaszki.

  • Krok 2.

    Przykrywamy i zostawiamy na 5 minut.

  • Krok 3.

    Po tym czasie spulchniamy kaszkę widelcem.

  • Krok 4.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

  • Krok 5.

    Wrzucamy przyprawy i podsmażamy, aż zaczną pachnieć.

  • Krok 6.

    Dorzucamy szynkę pokrojoną w kostkę i warzywa pokrojone w cienkie słupki, por w krążki.

  • Krok 7.

    Podsmażamy, aż warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy.

  • Krok 8.

    Do warzyw dorzucamy kus kus i dokładnie mieszamy.

  • Krok 9.

    Odstawiamy do wustygnięcia.

  • Krok 10.

    Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę.

  • Krok 11.

    Robimy na jej środku wgłębienie, w które wsypujemy sól, dodajemy olej i gorącą wodę (musimy dolewać po odrobinie i sprawdzać ile mąka jej nam zabierze).

  • Krok 12.

    Zagniatamy elastyczne ciasto, które następnie cienko rozwałkowujemy.

  • Krok 13.

    Z ciasta wykrawamy szklanką koła, które faszerujemy i zlepiamy brzegi.

  • Krok 14.

    Pierogi gotujemy w gorącej wodzie przed 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

  • Krok 15.

    Podajemy z roztopionym masłem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności