Składniki
- Sos sojowy 4 łyżki
- Nadzienie:
- 30 g kaszki kus kus
- 1 por
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- 10 plasterków szynki drobiowej
- 4 łyżki Sosu sojowego TaoTao
- 1 łyżka oleju
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- Przyprawy: po 1 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- curry
- czarnego pieprzu
- oregano
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Kus kus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą na 1 cm ponad powierzchnię kaszki.
-
Krok 2.
Przykrywamy i zostawiamy na 5 minut.
-
Krok 3.
Po tym czasie spulchniamy kaszkę widelcem.
-
Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
-
Krok 5.
Wrzucamy przyprawy i podsmażamy, aż zaczną pachnieć.
-
Krok 6.
Dorzucamy szynkę pokrojoną w kostkę i warzywa pokrojone w cienkie słupki, por w krążki.
-
Krok 7.
Podsmażamy, aż warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy.
-
Krok 8.
Do warzyw dorzucamy kus kus i dokładnie mieszamy.
-
Krok 9.
Odstawiamy do wustygnięcia.
-
Krok 10.
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę.
-
Krok 11.
Robimy na jej środku wgłębienie, w które wsypujemy sól, dodajemy olej i gorącą wodę (musimy dolewać po odrobinie i sprawdzać ile mąka jej nam zabierze).
-
Krok 12.
Zagniatamy elastyczne ciasto, które następnie cienko rozwałkowujemy.
-
Krok 13.
Z ciasta wykrawamy szklanką koła, które faszerujemy i zlepiamy brzegi.
-
Krok 14.
Pierogi gotujemy w gorącej wodzie przed 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
-
Krok 15.
Podajemy z roztopionym masłem.