Składniki
- Sos sojowy
- Sos sojowo-grzybowy
- Farsz
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- jedna zielona papryka
- jedna duża cebula
- pieprz
- 6 łyżek sosu sojowego Tao Tao
- 6 łyżek sosu sojowo - grzybowego Tao Tao
- Ciasto:
- 500 g mąki
- jedno jajko
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki cieplej wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Farsz: Z braku odpowiedniego sprzętu farsz został przyrządzony w następujący sposób: Mięso mielone z tacki włożyłam do garnka w którym znajdowało się ok 2 cm wody.
-
Krok 2.
Szybko obgotowałam mięso z każdej strony trwało to z 10 minut.
-
Krok 3.
Kostkę mielonego mięsa odsączamy dodajemy szczyptę pieprzu oraz sosy sojowe.
-
Krok 4.
Wszystko wymieszałam i dusiłam narzędziem do duszenia ziemniaków.
-
Krok 5.
Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę.
-
Krok 6.
Gotujemy we wrzącej wodzie około 5 minut.
-
Krok 7.
Dodajemy do farszu, mieszamy.
-
Krok 8.
Ciasto: Zapewne każdy ma swój własny sprawdzony przepis.
-
Krok 9.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy.
-
Krok 10.
Ciasto wałkujemy, wycinamy koła i lepimy pierogi.
-
Krok 11.
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy, na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego.
-
Krok 12.
Pierogi wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody, gotujemy kilka minut, aż do wypłynięcia.
-
Krok 13.
Podajemy z podsmażona cebulką.