> 1h
0 osób

Pierogi z warzywami

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 marchewki
  • 1 burak
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki Sosu sojowo-grzybowego TaoTao
  • sól, pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • Ciepła woda

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Z mąki, soli, oleju i wody zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu odpocząć 30 minut.

  • Krok 2.

    W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Papryki drobno kroimy, obrane marchewki i buraka ścieramy na tarce. Dymkę kroimy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Krok 3.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy wszystkie warzywa do miękkości, przyprawiając sosem sojowo-grzybowym, solą i pieprzem. Studzimy.

  • Krok 4.

    Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła. Na każde koło nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy pierogi, uszka lub sakiewki.

  • Krok 5.

    Gotujemy partiami we wrzącej wodzie, około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  • Krok 6.

    Podajemy z roztopionym masłem i dymką.

  • Krok 7.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności