15 min
1 osób

Pierożki z papieru ryżowego z chipsami jarmużowymi TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Papier ryżowy 1 opak.
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g pieczarek
  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g jarmużu
  • 10 arkuszy papieru ryżowego TaoTao
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • garam masala
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu, dodajemy przyprawy.

  • Krok 2.

    Cebulę i czosnek drobno kroimy, pieczarki i boczniaki w plastry.

  • Krok 3.

    Na tłuszcz wrzucamy warzywa i mięso.

  • Krok 4.

    Dokładnie mieszamy i smażymy przez około 20 minut.

  • Krok 5.

    Nadzienie odstawiamy do przestygnięcia.

  • Krok 6.

    Każdy kolejny arkusz moczymy przez parę sekund w ciepłej wodzie, by stał się elastyczny.

  • Krok 7.

    Następnie rozkładamy na blacie.

  • Krok 8.

    Na środek nakładamy dużą łyżkę farszu i zakładamy wszystkie boki do środka.

  • Krok 9.

    Gotowe pierożki przekładamy na wyłożoną pergaminem i natłuszczoną blachę, a następnie smarujemy je też olejem z wierzchu.

  • Krok 10.

    Pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

  • Krok 11.

    Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 12.

    Równomiernie rozkładamy umyty i osuszony jarmuż.

  • Krok 13.

    Polewamy go olejem i doprawiamy.

  • Krok 14.

    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut, uważając, żeby chipsy się nie spaliły.

  • Krok 15.

    Pierożki podajemy z chipsami jarmużowymi i ulubionym sosem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności