Składniki
- Papier ryżowy 1 opak.
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 500 g pieczarek
- 250 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g jarmużu
- 10 arkuszy papieru ryżowego TaoTao
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- garam masala
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość tłuszczu, dodajemy przyprawy.
-
Krok 2.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, pieczarki i boczniaki w plastry.
-
Krok 3.
Na tłuszcz wrzucamy warzywa i mięso.
-
Krok 4.
Dokładnie mieszamy i smażymy przez około 20 minut.
-
Krok 5.
Nadzienie odstawiamy do przestygnięcia.
-
Krok 6.
Każdy kolejny arkusz moczymy przez parę sekund w ciepłej wodzie, by stał się elastyczny.
-
Krok 7.
Następnie rozkładamy na blacie.
-
Krok 8.
Na środek nakładamy dużą łyżkę farszu i zakładamy wszystkie boki do środka.
-
Krok 9.
Gotowe pierożki przekładamy na wyłożoną pergaminem i natłuszczoną blachę, a następnie smarujemy je też olejem z wierzchu.
-
Krok 10.
Pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
-
Krok 11.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
-
Krok 12.
Równomiernie rozkładamy umyty i osuszony jarmuż.
-
Krok 13.
Polewamy go olejem i doprawiamy.
-
Krok 14.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut, uważając, żeby chipsy się nie spaliły.
-
Krok 15.
Pierożki podajemy z chipsami jarmużowymi i ulubionym sosem.