Składniki
- 600 ml bulionu rybnego (lub warzywnego) ugotowanego z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej
- 150 g fileta z łososia
- sok i skórka 1/2 cytryny
- 4 cm korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 ostra papryczka
- 2 łyżki Czerwonej pasty curry TaoTao
- 2 łyżki ziaren sezamu
- świeże zioła
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Bulion podgrzewamy, rozpuszczamy w nim pastę curry.
-
Krok 2.
Filet z łososia kroimy w niezbyt drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy otarta skórkę, starty (lub drobno posiekany) imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.
-
Krok 3.
Mieszamy i pozostawiamy na 10 minut do zamarynowania.
-
Krok 4.
Wrzucamy wszystko na suchą patelnię i podsmażamy, aż łosoś będzie miał złotą skórkę z dwóch stron.
-
Krok 5.
Dodajemy rybę wraz z marynatą do bulionu, dorzucamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, sezam i zioła.