30 min
1 osób

Pikantna zupa w stylu tajskim

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: tajska

Smak: pikantny

Składniki

  • 600 ml bulionu rybnego (lub warzywnego) ugotowanego z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej
  • 150 g fileta z łososia
  • sok i skórka 1/2 cytryny
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki Czerwonej pasty curry TaoTao
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • świeże zioła

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Bulion podgrzewamy, rozpuszczamy w nim pastę curry.

  • Krok 2.

    Filet z łososia kroimy w niezbyt drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy otarta skórkę, starty (lub drobno posiekany) imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.

  • Krok 3.

    Mieszamy i pozostawiamy na 10 minut do zamarynowania.

  • Krok 4.

    Wrzucamy wszystko na suchą patelnię i podsmażamy, aż łosoś będzie miał złotą skórkę z dwóch stron.

  • Krok 5.

    Dodajemy rybę wraz z marynatą do bulionu, dorzucamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, sezam i zioła.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności