Składniki
- Makaron chiński 100g
- Sos Sambal Oelek 1 łyżka
- Sos rybny 3 łyżki
- Grzyby MUN 4 szt.
- Czerwona papryka chili w zalewie 2 szt.
- ok. 30 dag dowolnych owoców morza
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki soku z limonki
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 pokrojone łodygi trawy cytrynowej
- kawałeczek świeżego imbiru
- kilka listków kolendry
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Gotujemy bulion, dodajemy trawę cytrynową oraz przygotowane i pokrojone w paski grzyby Mun.
-
Krok 2.
Gotujemy przez 3 minuty.
-
Krok 3.
Dodajemy sos Sambal Oelek, przecier pomidorowy i owoce morza, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez chwilę.
-
Krok 4.
Przyprawiamy zupę do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i drobno posiekaną papryczką chili, na koniec posypujemy kolendrą.
-
Krok 5.
Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem chińskim Tao Tao.