Składniki
- Słodko-pikantny sos chili 3 łyżki
- 10 skrzydełek z kurczaka
- przekrojonych i pozbawionych lotek
- 150 g mąki pszennej
- po 1 łyżeczce soli
- słodkiej i ostrej papryki
- imbiru oraz czosnku granulowanego
- 2 jajka
- 200 g płatków kukurydzianych
- ojej rzepakowy do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
W misce lub głębokim talerzu łączymy mąkę i przyprawy.
-
Krok 2.
Umyte skrzydełka dokładnie obtaczamy w mieszance.
-
Krok 3.
W misce roztrzepujemy jajka, a płatki kukurydziane rozgniatamy lub miksujemy na dość drobne kawałki, ale nie na proszek.
-
Krok 4.
Skrzydełka zamaczamy w jajku, a następnie bardzo dokładnie pokrywamy płatkami kukurydzianymi.
-
Krok 5.
Smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju przez około 15 minut.
-
Krok 6.
Po usmażeniu odsączamy skrzydełka z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.