30 min
2 osób

Pikantne skrzydełka ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Słodko-pikantny sos chili 3 łyżki
  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • przekrojonych i pozbawionych lotek
  • 150 g mąki pszennej
  • po 1 łyżeczce soli
  • słodkiej i ostrej papryki
  • imbiru oraz czosnku granulowanego
  • 2 jajka
  • 200 g płatków kukurydzianych
  • ojej rzepakowy do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    W misce lub głębokim talerzu łączymy mąkę i przyprawy.

  • Krok 2.

    Umyte skrzydełka dokładnie obtaczamy w mieszance.

  • Krok 3.

    W misce roztrzepujemy jajka, a płatki kukurydziane rozgniatamy lub miksujemy na dość drobne kawałki, ale nie na proszek.

  • Krok 4.

    Skrzydełka zamaczamy w jajku, a następnie bardzo dokładnie pokrywamy płatkami kukurydzianymi.

  • Krok 5.

    Smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju przez około 15 minut.

  • Krok 6.

    Po usmażeniu odsączamy skrzydełka z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności