Składniki
- Makaron ryżowy wstążki 1 opakowanie
- Sos sojowy 4 łyżki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 selera
- 1 por
- 1 dymka
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- sok i skórka z 1 limonki
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim pokrojony drobno czosnek, chili i imbir.
-
Krok 2.
Pietruszkę, marchewkę i seler obieramy i kroimy na spore kawałki, wrzucamy do garnka wraz z porem i zalewamy 1 i 1 litra wody.
-
Krok 3.
Dodajemy przyprawy, sos sojowy oraz opaloną nad ogniem szalotkę wraz ze skórką.
-
Krok 4.
Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut.
-
Krok 5.
Jeśli wytworzą się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową.
-
Krok 6.
Dodajemy skórkę i sok z limonki.
-
Krok 7.
Makaron zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach.
-
Krok 8.
Bulion również odcedzamy i podajemy z makaronem, posypany posiekaną dymką i z plasterkami ugotowanej marchewki.