< 1h
4 osób

Pikantny bulion z makaronem ryżowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: fusion

Smak: pikantny

Składniki

  • Makaron ryżowy wstążki 1 opakowanie
  • Sos sojowy 4 łyżki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 selera
  • 1 por
  • 1 dymka
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim pokrojony drobno czosnek, chili i imbir.

  • Krok 2.

    Pietruszkę, marchewkę i seler obieramy i kroimy na spore kawałki, wrzucamy do garnka wraz z porem i zalewamy 1 i 1 litra wody.

  • Krok 3.

    Dodajemy przyprawy, sos sojowy oraz opaloną nad ogniem szalotkę wraz ze skórką.

  • Krok 4.

    Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut.

  • Krok 5.

    Jeśli wytworzą się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową.

  • Krok 6.

    Dodajemy skórkę i sok z limonki.

  • Krok 7.

    Makaron zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach.

  • Krok 8.

    Bulion również odcedzamy i podajemy z makaronem, posypany posiekaną dymką i z plasterkami ugotowanej marchewki.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności