30 min
4 osób

Pizzerinki z czosnkowym sosem chili TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Czosnkowy sos chili 8 łyżek
  • Ciasto drożdżowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • woda mineralna gazowana 
  • W misce łączymy drożdże z cukrem
  • solą i odrobiną wody. Dokładnie rozrabiamy. Dodajemy oba rodzaje mąki i dolewamy tyle wody by uzyskać elastyczne
  • niezbyt twarde ciasto. Wyrabiamy
  • przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce
  • aby ciasto wyrosło.
  • Dodatki:
  • 50 g szynki parmeńskiej lub boczku
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera (np. mozzarella)
  • 100 g liści szpinaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Z ciasta formujemy niewielkie kule, które rozwałkowujemy na grubość około 5 mm.

  • Krok 2.

    Każdy placek smarujemy sosem czosnkowym.

  • Krok 3.

    Posypujemy oregano oraz startym serem.

  • Krok 4.

    Kładziemy plasterki cebuli oraz plasterki boczku.

  • Krok 5.

    Przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut.

  • Krok 6.

    Na 3 minuty przed końcem pieczenia układamy na pizzerinkach liście szpinaku.

  • Krok 7.

    Podajemy z czosnkowym sosem chili TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności