Składniki
- Czosnkowy sos chili 8 łyżek
- Ciasto drożdżowe:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- woda mineralna gazowana
- W misce łączymy drożdże z cukrem
- solą i odrobiną wody. Dokładnie rozrabiamy. Dodajemy oba rodzaje mąki i dolewamy tyle wody by uzyskać elastyczne
- niezbyt twarde ciasto. Wyrabiamy
- przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce
- aby ciasto wyrosło.
- Dodatki:
- 50 g szynki parmeńskiej lub boczku
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera (np. mozzarella)
- 100 g liści szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Z ciasta formujemy niewielkie kule, które rozwałkowujemy na grubość około 5 mm.
-
Krok 2.
Każdy placek smarujemy sosem czosnkowym.
-
Krok 3.
Posypujemy oregano oraz startym serem.
-
Krok 4.
Kładziemy plasterki cebuli oraz plasterki boczku.
-
Krok 5.
Przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut.
-
Krok 6.
Na 3 minuty przed końcem pieczenia układamy na pizzerinkach liście szpinaku.
-
Krok 7.
Podajemy z czosnkowym sosem chili TaoTao.