Składniki
- Sos chili z ananasem 3 łyżki
- 250 g łososia
- 3 ziemniaki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- parę liści sałaty lodowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- ewentualnie bułka tarta
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Łososia krótko ugotować lub upiec.
-
Krok 2.
Mięso rozdrobnić.
-
Krok 3.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, a kiedy przestygną rozgnieść na gładką masę.
-
Krok 4.
Łososia połączyć z ziamniakami, doprawić, dodać poszatkowaną natkę pietruszki, jajko, mąkę i ewentualnie bułkę tartą, jeśli masa okaże się zbyt rzadka.
-
Krok 5.
Dokładnie wyrobić.
-
Krok 6.
Masę podzielić na 4 części i z każdej uformować placuszek.
-
Krok 7.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
-
Krok 8.
Podać na porwanych liściach sałaty lodowej skropionych Sosem chili z ananasem TaoTao.