< 1h
2 osób

Placuszki łososiowe na sałacie z Sosem chili z ananasem TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Sos chili z ananasem 3 łyżki
  • 250 g łososia
  • 3 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • parę liści sałaty lodowej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • ewentualnie bułka tarta

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Łososia krótko ugotować lub upiec.

  • Krok 2.

    Mięso rozdrobnić.

  • Krok 3.

    Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, a kiedy przestygną rozgnieść na gładką masę.

  • Krok 4.

    Łososia połączyć z ziamniakami, doprawić, dodać poszatkowaną natkę pietruszki, jajko, mąkę i ewentualnie bułkę tartą, jeśli masa okaże się zbyt rzadka.

  • Krok 5.

    Dokładnie wyrobić.

  • Krok 6.

    Masę podzielić na 4 części i z każdej uformować placuszek.

  • Krok 7.

    Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  • Krok 8.

    Podać na porwanych liściach sałaty lodowej skropionych Sosem chili z ananasem TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności