Składniki
- 1 główka sałaty lodowej
- 4 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewek
- 150 g kiełbasy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki Słodko-pikantnego sosu chili TaoTao
- Sól , pieprz i cukier do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Ryż jaśminowy do podania
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Sałatę szatkujemy, pomidory kroimy w grubą kostkę, rzodkiewkę w plasterki, a kiełbasę w paski lub kostkę.
-
Krok 2.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy kiełbasę, kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy pomidory. Czekamy aż puszczą sok, wtedy doprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz sosem chili.
-
Krok 3.
Dodajemy posiekaną sałatę i rzodkiewkę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez 20 minut, aż część wody odparuje, a sos nieco zgęstnieje.
-
Krok 4.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody. Wlewamy do potrawki, zmniejszamy płomień i szybko mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 2 minuty, aby pozbyć się mącznego posmaku.
-
Krok 5.
Potrawkę podajemy gorącą z ryżem jaśminowym, posypaną natką kolendry lub pietruszki.