Składniki
- Sos sojowy 4 łyżki
- 500 g wieprzowiny
- 200 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czarnej fasoli
- 3 papryczki chili
- 3 kolorowe papryki
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Rozgrzewamy garnek o grubym dnie.
-
Krok 2.
Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy tłuszcz.
-
Krok 3.
Dodajemy mieloną paprykę i przesmażamy.
-
Krok 4.
Następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili.
-
Krok 5.
Wieprzowinę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i błon, kroimy w niezbyt drobną kostkę i dorzucamy na garnka.
-
Krok 6.
Kiedy lekko się zezłoci, dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kolorowe papryki.
-
Krok 7.
Zalewamy bulionem, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą.
-
Krok 8.
Przykrywamy i gotujemy około 40 minut, aż warzywa i mięso zmiękną.