Składniki
- Bulion mięsny ugotowany z dodatkiem imbiru
- soku z limonki i trawy cytrynowej – około 1 litr
- 200 g makaronu
- 100 g liści szpinaku
- 1/2 puszka kukurydzy
- 1 pierś kurczaka z gotowania bulionu
- 6 grzybów shiitake
- 4 jajka ugotowane na pół twardo
- 1 pęczek dymki
- 1 limonka
- 6 cm korzenia imbiru
- 4 łyżki jasnej pasty miso
- 4 łyżki Sosu ostrygowego TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Kurczaka rwiemy na kawałki wzdłuż włókien.
-
Krok 2.
Szpinak blanszujemy, makaron gotujemy i odcedzamy, imbir szatkujemy, dymkę kroimy na ukos, a grzyby shiitake gotujemy i kroimy w paski.
-
Krok 3.
Bulion podgrzewamy tak, by był bardzo gorący.
-
Krok 4.
Do misek wkładamy po łyżce pasty miso, porcji makaronu i imbiru.
-
Krok 5.
Na to nakładamy obok siebie kurczaka, szpinak, kukurydzę, grzyby shiitake, jajko i dymkę.
-
Krok 6.
Zalewamy bulionem i skrapiamy Sosem ostrygowym oraz sokiem z limonki.