15 min
1 osób

Prosty ramen

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: fusion

Smak: słodki

Składniki

  • Bulion mięsny ugotowany z dodatkiem imbiru
  • soku z limonki i trawy cytrynowej – około 1 litr
  • 200 g makaronu
  • 100 g liści szpinaku
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • 1 pierś kurczaka z gotowania bulionu
  • 6 grzybów shiitake
  • 4 jajka ugotowane na pół twardo
  • 1 pęczek dymki
  • 1 limonka
  • 6 cm korzenia imbiru
  • 4 łyżki jasnej pasty miso
  • 4 łyżki Sosu ostrygowego TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Kurczaka rwiemy na kawałki wzdłuż włókien.

  • Krok 2.

    Szpinak blanszujemy, makaron gotujemy i odcedzamy, imbir szatkujemy, dymkę kroimy na ukos, a grzyby shiitake gotujemy i kroimy w paski.

  • Krok 3.

    Bulion podgrzewamy tak, by był bardzo gorący.

  • Krok 4.

    Do misek wkładamy po łyżce pasty miso, porcji makaronu i imbiru.

  • Krok 5.

    Na to nakładamy obok siebie kurczaka, szpinak, kukurydzę, grzyby shiitake, jajko i dymkę.

  • Krok 6.

    Zalewamy bulionem i skrapiamy Sosem ostrygowym oraz sokiem z limonki.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności