< 1h
1 osób

Pstrąg pieczony

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: fusion

Smak: pikantny

Składniki

  • 2 pstrągi patroszone
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 papryczki chili
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • Listki bazylii
  • 2 łyżki sosu Czar chili czosnkowego TaoTao
  • Sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • Oliwa
  • Ryby myjemy i suszymy

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    W środku doprawiamy połową przypraw wymieszanych z oliwą oraz sosem Czar chili.

  • Krok 2.

    Wkładamy plasterki cytryny, listki bazylii, plasterki chili i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Krok 3.

    Skórę smarujemy resztą mieszanki przyprawowej.

  • Krok 4.

    Wkładamy na grill i pieczemy przez 10 minut.

  • Krok 5.

    Ziemniaki nakrawamy w cienkie plasterki (ale nie do końca).

  • Krok 6.

    Polewamy oliwą i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

  • Krok 7.

    Owijamy w folię.

  • Krok 8.

    Pieczemy na grillu około 40 minut.

  • Krok 9.

    Podajemy z pstrągiem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności