30 min
4 osób

Racuchy z selerem naciowym z sosem chili z kolendrą i limonką

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos chili z limonką i kolendrą 1 butelka
  • 500 g selera naciowego
  • 3 szalotki
  • 2 garści posiekanych listków szałwii
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Sos chili z limonką i kolendrą do podania

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    3/4 selera naciowego, obraną szalotkę i ząbki czosnku ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 2.

    Resztę selera kroimy w niewielką kostkę.

  • Krok 3.

    Łączymy z utartymi warzywami.

  • Krok 4.

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

  • Krok 5.

    Do warzyw dodajemy żółtka, szałwię, mąkę i przyprawy.

  • Krok 6.

    Dokładnie mieszamy, a następnie delikatnie dokładamy białka.

  • Krok 7.

    Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy po dwie łyżki ciasta na racuch.

  • Krok 8.

    Placuszki smażymy po 3 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią.

  • Krok 9.

    Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z Sosem chili z limonką i kolendrą TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności