Składniki
- Sos chili z limonką i kolendrą 1 butelka
- 500 g selera naciowego
- 3 szalotki
- 2 garści posiekanych listków szałwii
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- Sos chili z limonką i kolendrą do podania
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
3/4 selera naciowego, obraną szalotkę i ząbki czosnku ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
-
Krok 2.
Resztę selera kroimy w niewielką kostkę.
-
Krok 3.
Łączymy z utartymi warzywami.
-
Krok 4.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
-
Krok 5.
Do warzyw dodajemy żółtka, szałwię, mąkę i przyprawy.
-
Krok 6.
Dokładnie mieszamy, a następnie delikatnie dokładamy białka.
-
Krok 7.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy po dwie łyżki ciasta na racuch.
-
Krok 8.
Placuszki smażymy po 3 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią.
-
Krok 9.
Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z Sosem chili z limonką i kolendrą TaoTao.