Składniki
- Czosnkowy sos chili 4 łyżki
- 2 bakłażany
- 1 cukinia
- 100 g sera feta
- 70 g suchej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Bakłażana kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry, a cukinię w poprzek na plasterki.
-
Krok 2.
Rozkładamy na blasze wyściełanej pergaminem, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy po około 6 minut w dwóch stron.
-
Krok 3.
Rozdrabniamy widelcem ser, dodajemy sos czosnkowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
-
Krok 4.
Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
-
Krok 5.
Na każdym plastrze bakłażana kładziemy łyżeczkę serowego farszu i zwijamy w rulon.
-
Krok 6.
Każdy rulon układamy na krążku cukinii.
-
Krok 7.
Podajemy z sosem czosnkowym chili.