Składniki
- Czosnkowy sos chili 1 butelka
- 1 bakłażan
- 250 g sera feta
- 200 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 2 łyżki kaparów
- 100 g szynki dojrzewającej bardzo cienko pokrojonej
- mięta
- olej spod pomidorów do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Kroimy bakłażana wzdłuż na dość cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, by sól wyciągnęła z niego gorycz, następnie ją spłukujemy i suszymy bakłażana.
-
Krok 2.
Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni grillowej i obsmażamy plastry bakłażana.
-
Krok 3.
Odsączone pomidory, kapary i listki mięty kroimy drobno, a następnie mieszamy z rozdrobnionym serem.
-
Krok 4.
Nadzienie układamy na jednym końcu bakłażana i zwijamy.
-
Krok 5.
Każdą roladkę owijamy dodatkowo plastrem szynki.
-
Krok 6.
Roladki pieczemy przez 10 minut w mocno rozgrzanym piekarniku, podajemy z Czosnkowym sosem chili TaoTao.