30 min
3 osób

Roladki z bakłażana z sosem czosnkowym chili TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: słony

Składniki

  • Czosnkowy sos chili 1 butelka
  • 1 bakłażan
  • 250 g sera feta
  • 200 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 g szynki dojrzewającej bardzo cienko pokrojonej
  • mięta
  • olej spod pomidorów do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Kroimy bakłażana wzdłuż na dość cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, by sól wyciągnęła z niego gorycz, następnie ją spłukujemy i suszymy bakłażana.

  • Krok 2.

    Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni grillowej i obsmażamy plastry bakłażana.

  • Krok 3.

    Odsączone pomidory, kapary i listki mięty kroimy drobno, a następnie mieszamy z rozdrobnionym serem.

  • Krok 4.

    Nadzienie układamy na jednym końcu bakłażana i zwijamy.

  • Krok 5.

    Każdą roladkę owijamy dodatkowo plastrem szynki.

  • Krok 6.

    Roladki pieczemy przez 10 minut w mocno rozgrzanym piekarniku, podajemy z Czosnkowym sosem chili TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności