30 min
3 osób

Rozgrzewające curry z kuskusem

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: ostry

Składniki

  • Sos rybny 3 łyżki
  • 200 g kuskusu (zalanego bulionem warzywnym z dodatkiem przyprawy curry)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • połowa pora
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 150 ml gęstego jogurtu

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy na nim paprykę i curry.

  • Krok 2.

    Dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.

  • Krok 3.

    Smażymy na złoto.

  • Krok 4.

    Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę oraz pokrojony w pół-plasterki por, wszystko dokładnie mieszamy, podlewamy wodą oraz Sosem rybnym TaoTao i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną.

  • Krok 5.

    Dolewamy jogurt, jeszcze raz podgrzewamy, przyprawiamy do smaku.

  • Krok 6.

    Podajemy z kuskusem, obficie posypane szczypiorkiem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności