Składniki
- Sos rybny 3 łyżki
- 200 g kuskusu (zalanego bulionem warzywnym z dodatkiem przyprawy curry)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwiartka selera
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- połowa pora
- 3 ząbki czosnku
- posiekany szczypiorek
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 150 ml gęstego jogurtu
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy na nim paprykę i curry.
-
Krok 2.
Dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.
-
Krok 3.
Smażymy na złoto.
-
Krok 4.
Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę oraz pokrojony w pół-plasterki por, wszystko dokładnie mieszamy, podlewamy wodą oraz Sosem rybnym TaoTao i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
-
Krok 5.
Dolewamy jogurt, jeszcze raz podgrzewamy, przyprawiamy do smaku.
-
Krok 6.
Podajemy z kuskusem, obficie posypane szczypiorkiem.