Składniki
- Słodko-pikantny sos chili 2 łyżki
- Sos imbirowy z soją 2 łyżki
- Sos rybny 1 łyżka
- Ocet ryżowy 1 łyżka
- 2 świeże ryby (pstrąg lub dorada)
- 2 cebule
- 2 limonki
- 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- pęczek pietruszki lub kolendry
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Czyścimy rybę, usuwamy wnętrzności i płuczemy w zimnej wodzie.
-
Krok 2.
Przygotowujemy marynatę: czosnek, kolendrę i pietruszkę drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, i zalewamy wszystko sosami, octem i sokiem z limonek.
-
Krok 3.
Nacinamy skórę ryby po obu stronach, nacieramy solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 20 min.
-
Krok 4.
Po tym czasie, zawijamy ryby w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 190-200 stopni C przez 25-30 minut.