Składniki
- Czerwona pasta curry 50 ml
- Sos pomidorowy z chili 30 ml
- 2 filety z białej ryby np. dorsza
- 2 ogórki
- 2 lekko niedojrzałe pomidory
- 2 owoce kiwi
- 2 zabki czosnku
- 1/2 cukrowej cebuli posiekanej w kostke
- 2 łyzki posiekanej swiezej kolendry
- cytryna
- 2 łyzki klarowanego masła
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Rybę glazurujemy pastą curry obustronnie i odstawiamy na 20 min. Ogórki, pomidory i kiwi obieramy, kroimy w średnią kostkę.
-
Krok 2.
Do posiekanych warzyw dodajemy sos pomidorowy z chili, posiekany czosnek, cebulę i kolendrę.
-
Krok 3.
Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok, wszystko dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.
-
Krok 4.
Rybę smażymy na maśle, na wolnym ogniu.
-
Krok 5.
Cienkie filety po 4 min z każdej strony.
-
Krok 6.
Grubsze (2-3 cm) obsmażamy z obu stron i dopiekamy 8-10 min w temp. 200 stopni C.
-
Krok 7.
Gotową rybę podajemy z sałatką i pieczywem.
-
Krok 8.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.