< 1h
6 osób

Ryba w curry z sałatką fresco z czerwoną pastą curry TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: europejska

Smak: pikantny

Składniki

  • Czerwona pasta curry 50 ml
  • Sos pomidorowy z chili 30 ml
  • 2 filety z białej ryby np. dorsza
  • 2 ogórki
  • 2 lekko niedojrzałe pomidory
  • 2 owoce kiwi
  • 2 zabki czosnku
  • 1/2 cukrowej cebuli posiekanej w kostke
  • 2 łyzki posiekanej swiezej kolendry
  • cytryna
  • 2 łyzki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Rybę glazurujemy pastą curry obustronnie i odstawiamy na 20 min. Ogórki, pomidory i kiwi obieramy, kroimy w średnią kostkę.

  • Krok 2.

    Do posiekanych warzyw dodajemy sos pomidorowy z chili, posiekany czosnek, cebulę i kolendrę.

  • Krok 3.

    Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok, wszystko dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy.

  • Krok 4.

    Rybę smażymy na maśle, na wolnym ogniu.

  • Krok 5.

    Cienkie filety po 4 min z każdej strony.

  • Krok 6.

    Grubsze (2-3 cm) obsmażamy z obu stron i dopiekamy 8-10 min w temp. 200 stopni C.

  • Krok 7.

    Gotową rybę podajemy z sałatką i pieczywem.

  • Krok 8.

    Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności