< 1h
0 osób

Ryż z kurczakiem po chińsku

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: łagodny

Składniki

  • 300 g białego ryżu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 papryka
  • ¼ kapusty pekińskiej
  • 300 g mięsa z uda kurczaka
  • 300 g liści szpinaku
  • ½ butelki marynaty w stylu chińskim TaoTao
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Kurczaka kroimy na spore kawałki. Solimy, pieprzymy, zalewamy marynatą i zostawiamy pod przykryciem na co najmniej 20 minut (może być na całą noc) w chłodnym miejscu.

  • Krok 2.

    Kapustę i paprykę również kroimy na spore kawałki.

  • Krok 3.

    Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 4.

    W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir i czosnek. Podsmażamy. Dodajemy cebulę, paprykę, kapustę i kurczaka. Smażymy około 10 minut. Doprawiamy do smaku.

  • Krok 5.

    Podajemy z ryżem.

  • Krok 6.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności