Składniki
- Ocet ryżowy 1 łyżeczka
- Sos rybny 2 łyżeczki
- Sos sojowy 1 łyżeczka
- Ocet ryżowy 2 łyżeczki
- ryż biały 200 g
- serek śmietankowy 100 g
- jajka 2 sztuki
- płatki jaglane 2 łyżki
- bułka tarta 4 łyżki
- świeża kolendra 1 pęczek
- Olej sezamowy 1 łyżeczka
- czosnek w płatkach 1 łyżeczka
- Ostra papryka suszona 1 łyżeczka
- kumin 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny 1/2 łyżeczki
- bułka tarta 150 g
- płatki jaglane 2 łyżki
- olej kokosowy 1/2 l
- dojrzałe mango 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- sok z limonki 100 ml
- olej sezamowy 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ryż ugotować na bardzo miękko w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
-
Krok 2.
Do zimnego ryżu wbić jajka, dodać serek, płatki jaglane, bułkę tartą, posiekaną kolendrę i przyprawy, razem z sosem rybnym i olejem sezamowym.
-
Krok 3.
Wszystko dobrze wymieszać.
-
Krok 4.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocząc ręce w zimnej wodzie. Obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z płatkami jaglanymi.
-
Krok 5.
Smażyć w głębokim tłuszczu (olej kokosowy) ok 10 min, aż kulki się zrumienią.
-
Krok 6.
Wystudzić. Nadziać na wykałaczki, dodać listek mięty.
-
Krok 7.
-
Krok 8.
SOS
-
Krok 9.
Mango pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondla
-
Krok 10.
Dodać zgniecione ząbki czosnku, sok z limonki. Gotować na małym ogniu, aż mango zmięknie i odparuje całą wodę.
-
Krok 11.
Zdjąć z ognia dodać sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy.
-
Krok 12.
Wymieszać.
-
Krok 13.
Odstawić do przestudzenia.