30 min
4 osób

Ryżowe kulki na raz z dodatkiem kolendry i sosu z mango

Autor: Sonko

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: chińska

Smak: pikantny

Składniki

  • Ocet ryżowy 1 łyżeczka
  • Sos rybny 2 łyżeczki
  • Sos sojowy 1 łyżeczka
  • Ocet ryżowy 2 łyżeczki
  • ryż biały 200 g
  • serek śmietankowy 100 g
  • jajka 2 sztuki
  • płatki jaglane 2 łyżki
  • bułka tarta 4 łyżki
  • świeża kolendra 1 pęczek
  • Olej sezamowy 1 łyżeczka
  • czosnek w płatkach 1 łyżeczka
  • Ostra papryka suszona 1 łyżeczka
  • kumin 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta 150 g
  • płatki jaglane 2 łyżki
  • olej kokosowy 1/2 l
  • dojrzałe mango 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z limonki 100 ml
  • olej sezamowy 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ryż ugotować na bardzo miękko w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.

  • Krok 2.

    Do zimnego ryżu wbić jajka, dodać serek, płatki jaglane, bułkę tartą, posiekaną kolendrę i przyprawy, razem z sosem rybnym i olejem sezamowym.

  • Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszać.

  • Krok 4.

    Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocząc ręce w zimnej wodzie. Obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z płatkami jaglanymi.

  • Krok 5.

    Smażyć w głębokim tłuszczu (olej kokosowy) ok 10 min, aż kulki się zrumienią.

  • Krok 6.

    Wystudzić. Nadziać na wykałaczki, dodać listek mięty.

  • Krok 7.

  • Krok 8.

    SOS

  • Krok 9.

    Mango pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondla

  • Krok 10.

    Dodać zgniecione ząbki czosnku, sok z limonki. Gotować na małym ogniu, aż mango zmięknie i odparuje całą wodę.

  • Krok 11.

    Zdjąć z ognia dodać sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy.

  • Krok 12.

    Wymieszać.

  • Krok 13.

    Odstawić do przestudzenia.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności